מאגר מידע
| להדפסה | חזרה
עמוד הבית > מדעי החברה > עמוד הבית > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרח

חוק איסור הפליה במוצרים ובמתן שירותים | מחברת: רוני אלוני-סדובניק

המרכז המשפטי לילדים ולנוער

אסור להפלות בכניסה למקום ציבורי

דסה היא ילדה ממוצא אתיופי. אמא שלה ביקשה לרשום את דסה לבית הספר בשכונה שלהם. מנהלת בית הספר הסבירה לאמא של דסה כי אין ילדים אתיופים בבית הספר ולכן לא כדאי שדסה תלמד בו מכיוון שהיא תרגיש מאוד בודדה. למעשה, המנהלת הפלתה את דסה בשל המוצא שלה.

לפי חוק זה, בית הספר הוא מקום ציבורי ואסור למנהלת לומר לילד שהוא אינו יכול להתקבל לבית הספר בשל מוצאו או עדתו. החוק קובע שכל אזרח במדינה צריך לקבל יחס שווה בכל מקום ציבורי, כמו בבית הקולנוע, במועדון הריקודים, בבריכה, בקניון, במתנ"ס, במופע בידור, בבנק, בקופת חולים ובכל מקום שהוא מקום ציבורי.

אסור להפלות בקבלת שירות או מוצר

כשהגיע היום של הטיול השנתי, עלו כל התלמידים בשמחה לאוטובוס והתרגשו לקראת ההרפתקה. המורה עליזה עלתה לאוטובוס ואמרה: "דני, מיכל ומיקי! אתם לא נוסעים איתנו כי ההורים שלכם לא שילמו בעד הטיול הזה, רדו ולכו הביתה". לפי החוק, המורה עשתה מעשה אסור, שכן טיול שנתי או פעילות חברתית אחרת שמקיים בית הספר נחשבים "שירות" או "מוצר" שמשרד החינוך נותן לתלמידים, וכל ילד זכאי לקבל את המוצר מבלי שיפלו אותו. מעבר לכך, המורה גם פגעה בכבודם של שלושת הילדים, כשהיא צעקה את דבריה מול כל הכיתה. השפלה זו היא מה שההפליה גורמת, ואסור שבני אדם יושפלו כך רק בשל מצבם הכספי.

ביום האחרון של שנת הלימודים חילקה המורה תעודות לכל הילדים. כולם התרגשו מאוד, אבל כשהגיע התור של מיכל לקבל את התעודה, אמרה המורה: "את לא תקבלי תעודה כי הורייך עדיין לא שילמו דמי שכלול לבית הספר". גם במקרה זה המורה עברה על החוק. אם יש למורה טענות בעניין כסף עליה לדבר עם ההורים. בשום מקרה אסור לה למנוע שירות או מוצר מתלמיד ולהפלות בין הילדים.

איסור פרסום מודעה מפלה

דני ומיקי ישבו בקניון ודפדפו בעיתון כי היה להם משעמם. פתאום הם ראו מודעה מסקרנת שבה כתוב: "החלה ההרשמה לחוג טיסנים במתנ"ס, אין כניסה לילדים נכים". דני התעצב מאוד כי הוא יושב בכסא גלגלים ואינו מסוגל ללכת בלעדיו. מיקי הסביר לו שלפי החוק הזה, אסור לפרסם מודעה שמפלה ילד נכה ואם הוא רוצה הוא יכול להירשם לחוג הזה.

איסור הפליה בגלל גזע, דת, לאום או דעה פוליטית...

דסה התקשרה בהתלהבות למיקי ודני ושאלה אם הם רוצים לבוא בקיץ לעבוד איתה בגלידריה החדשה. הם שמחו על הרעיון והלכו ביחד עם דסה להתקבל לעבודה. מנהל החנות אמר להם: "אני באמת מחפש עובדים. אבל... אנחנו מקבלים רק בנים, אז אתם התקבלתם לעבודה. דסה, את לא יכולה לעבוד כאן כי את בת". זהו מעשה אסור. לפי החוק אסור להפלות אדם בקבלה לעבודה או בכל מקום אחר בגלל שהוא בן או בת. החוק מחייב שוויון בין בנים לבין בנות.


(זכויות יוצרים: דניאל פוירשטיין)

מתי ההפליה מותרת?

אם יש ארגון שהוקם במיוחד למען קבוצה מסוימת, אז מותר לו לקבל רק אנשים שמתאימים לאופי הארגון. למשל, קבוצת כדורגל יכולה לקבל רק מי שיודע לשחק טוב כדורגל, ובית ספר לאמנויות יכול לערוך מבחן כניסה ולקבל רק את מי שיודע לצייר או לנגן על כלי מוזיקלי.

מי שעובר על חוק זה עלול לקבל עונש ואפילו לשלם למי שנפגע פיצוי כספי גדול.

לנוסח החוק המלא


ביבליוגרפיה:
כותר: חוק איסור הפליה במוצרים ובמתן שירותים
מחברת: אלוני-סדובניק, רוני
שם ספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
הוצאה לאור : לשכת עורכי הדין בישראל
בעלי זכויות: המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.